Kehon kautta mielenrauhaan -palautumispäivät

Ajankohdat:

Sunnuntai 12.3. klo 10:00 – 16:30: Jännityksestä rentouteen 
Sunnuntai 7.5. klo 10:00 – 16:30 Tukea ja tilaa 
Sunnuntai 28.5. klo 10:00 – 16:30: Rajat ja reviiri 
(ilmoittautuminen viim. 21.5.)

Paikka: Visit Peace -tila, Lapinlahdenpolku 8 (Lapinlahden sairaalan päärakennus, B-rappu)
Hinta: 115 €/ päivä (sis alv 10 %). Maksuksi käyvät myös sähköiset SmartumPay, ePassi ja Edenred -liikuntaedut. Maksutiedot saat ilmoittautumisen jälkeen. Mainitsethan liikuntaedulla maksamisesta ilmoittautumisen yhteydessä. 
Ilmoittautumiset sitovasti sähköpostitse: essi(at)visitpeace.fi.
HUOM: pienryhmään otetaan max 6 hlöä ja se toteutuu, kun osallistujia on 5.

Palautumistaidot haltuun omassa arjessa

Tuntuuko olosi ahtaalta arjen keskellä? Harhaileeko mielesi kaoottisesti ja yhteys kehoon on hukassa? Pitkittyneen stressin oireet, kuten levottomuus, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, väsymys, alakulo, unihäiriöt ja erilaiset fyysiset vaivat voivat ilmetä eriasteisina ja hiipiä salakavalasti uudeksi “normaaliksi” olotilaksi. Merkkejä voi olla vaikea havaita ajoissa, kun keho tottuu yli- (tai ali-) kierroksille pikku hiljaa. 

Näissä palautumispäivissä opettelemme hermostollista itsesäätelyä ja totutamme kehoa levolliseen olotilaan, jossa palautuminen ja elpyminen voivat alkaa. Tällöin kehon omat korjaus-, puhdistumis-, uudistumis- ja säätelymekanismit pääsevät taas toimimaan tarkoituksenmukaisesti, millä on tärkeä vaikutuksensa koko terveyteemme ja toimintakykyymme. Tutkimme myös taipumuksiamme reagoida stressaaviin tilanteisiin ja hahmotamme rajojamme, omaa tilan- ja ajankäyttöä sekä itseilmaisua. Yhteys kehon, ajatusten, tunteiden ja toiminnan välillä selkeytyy. Mielenrauha alkaa löytyä kehon kautta.

Harjoitukset sopivat kaikille, jotka pystyvät arjessaan liikkumaan ja toimimaan normaalisti. Liikkeet ovat lempeitä, mutta suuri osa niistä tehdään selinmakuulla, joten mikäli sinulla on tähän liittyviä rajoitteita, tai muita arkeesi merkittävästi vaikuttavia kehon- tai mielenterveyden haasteita, olethan yhteydessä ohjaajaan ennen ilmoittautumista mukaan.

Ohjaajana toimii psykofyysiseen työskentelyyn erikoistunut fysioterapeutti, joogaopettaja ja voimavaravalmentaja Essi Nousu.

Palautteita aiemmista ryhmistä löydät täältä.

Palautumispäivien teemat

Palautumispäivät on suunniteltu siten, että voit osallistua joko yhteen tai useampaan päivään. Päivän aikana keskitymme erityisesti kehollisiin harjoitteisiin, mutta käymme läpi myös harjoitteiden teoreettista taustaa ja teemme lisäksi omaa tilannetta ja toimintaa hahmottavia pohdintatehtäviä. Vuorovaikutuksellisia elementtejä tuodaan mukaan pari- ja ryhmäharjoitusten muodossa, ja aikaa varataan myös reflektoinnille ja keskustelulle. Jokaisen palautumispäivän jälkeen saat käyttöösi myös yhden kotiharjoitusäänitteen.

Osa I: Jännityksestä rentouteen 12.3.

Tässä osassa tarkastelemme jännityksen, jänteyden ja rentouden skaalaa: kuinka jännitys tuntuu kehossa ja mielessä, ja kuinka sitä voi purkaa kehollisin keinoin! Opettelemme käyttämään kehojamme tarkoituksenmukaisesti ja virtaavasti, ja tutkimme, kuinka kehon- ja mielentila vaikuttavat toisiinsa. Havainnoimme erityisesti, mikä rooli hengityksellä tässä kaikessa on: kuinka voimme vapauttaa hengitystä ja käyttää hengitystä itsesäätelyn tukena.

Osa II: Tukea ja tilaa 7.5.

Tässä työpajassa tutkimme, kuinka keholliset kokemukset tuesta ja tilasta heijastuvat olotilaamme. Tuomme huomion maan tukeen, oman keskustan tukeen sekä henkilökohtaisen tilan tukeen, ja helpotamme näin oloamme asennossa, liikkeessä ja arjen toimissa.  Somaattinen eli kehoa sisältäpäin kokeva ja kehotietoisuudesta kumpuava liike auttaa purkamaan turhia jännityksiä ja käyttämään kehoa tarkoituksenmukaisesti. Kehon tietoinen haltuunotto kasvattaa pystyvyyden tunnetta ja auttaa samalla havainnoimaan ja hallitsemaan paremmin mielenliikkeitä. Tarkastelemme lisäksi omaa tilan käyttöämme fyysisellä, mentaalisella sekä sosiaalisella tasolla, ja havainnoimme orientoitumistamme ympäristöön: uskallammeko ottaa vastaan tukea ja tehdä itsellemme tilaa?

Osa III: Rajat ja reviiri 28.5.

Tässä osassa tarkastelemme omia rajoja ja reviiriä, sekä näihin liittyviä tarpeitamme fyysisellä, mentaalisella ja sosiaalisella tasolla. Miltä tuntuisi raivata tilaa itselle ja itseilmaisulle? Millainen on oma “kuplani” ja kuinka voin siihen vaikuttaa? Millaiset ovat rajani ja kuinka voin niihin vaikuttaa? Kuinka läsnäolo omassa kehossa vaikuttaa kohtaamisiini muiden kanssa? Siihen, mitä rajaamme oman reviirimme sisä- ja ulkopuolelle, liittyy vahvasti myös irtipäästämisen teema: kuinka hellittää huolista, liiallisesta kontrollintarpeesta ja sallia elämänvirtaus.

Palautumispäivien aikana havainnoimme suhdettamme itseemme, ympäristöömme, muihin ihmisiin sekä tapoihimme reagoida, ajatella ja toimia. Etsimme yhdessä, mutta itsenäisesti tietä oman tasapainon ja tyytyväisyyden äärelle. Ennen kaikkea tutustumme kehon ja mielen jakamattomaan kokonaisuuteen, ja harjoitamme luontaista itsesäätelykykyämme tutkituin ja toimiviksi todetuin keinoin.

Kokonaisuutena 3 palautumispäivän sarja perehdyttää sinut mm. seuraaviin teemoihin:

 • Hengityksen tasapainottava voima
 • Jännityksen, rentouden ja jänteyden tunnistaminen
 • Tuen löytäminen ja hyödyntäminen
 • Tietoisen läsnäolon vaikutus kokemukseemme ja olotilaamme
 • Asennon, liikkeen, hengityksen ja tunnetilan yhteys
 • Liikkeen ja olotilan laadulliset ulottuvuudet
 • Oman tilan ja rajojen hahmottaminen
 • Omien tarpeiden tunnistaminen
 • Vireystilan ja itsesäätelyn yhteys vuorovaikutukseen
 • Irtipäästämisen ilo

Psykofyysisestä harjoittelusta voit lukea lisää Hermolepoa -blogista.

Levollisuutta huokuva tilamme Lapinlahden sairaalapuiston rauhoittavassa miljöössä maadoittaa sinut rentoutumisen äärelle jo paikalle saapuessasi. Sään salliessa saatamme tehdä osan harjoituksista tilaamme ympäröivässä puistossa, ja hyödynnämme mahdollisuutta pari-/ ryhmäharjoituksiin, joista sovitaan aina ryhmän kanssa. Pienryhmä mahdollistaa henkilökohtaisen avustamisen ja madaltaa kynnystä sosiaaliseen yhteyteen.

Pidämme päivän aikana n. 45 min mittaisen lounastauon sekä lyhyen teetauon. Lounasta nautimme omakustanteisesti: alueelta löytyy Kahvila Lähde, Sangan kesäterassi ja Café Metsäpaahtimo, sekä Ruoholahden puolelta muita ruokailupaikkoja. Voit halutessasi ottaa mukaan myös omat eväät, mutta huomaathan, että tilassamme ei ole jääkaappia eikä lämmitysmahdollisuutta.

Paikan päältä löytyvät kaikki tarvittavat välineet, sinun tarvitsee vain saapua paikalle. Varauduthan kuitenkin joustavin vaattein ja villasukin sekä omin muistiinpanovälinein. On suositeltavaa ottaa mukaan päiväkirja, johon voi jäsentää kokemuksiaan kirjoittamalla ja piirtämällä.

KÄYTÄNNÖN ASIOITA:

 • Harjoitukset sopivat kaikille, jotka voivat arjessaan liikkua ja toimia normaalisti. Mikäli sinulla on terveydellisiä tai liikkumisen rajoitteita, tai olet raskaana, otathan yhteyttä niin keskustellaan harjoitusten/ ryhmämuotoisen toiminnan soveltumisesta sinulle. Suuri osa liikeharjoituksista tehdään selinmakuulla.
 • Pienryhmään otetaan vain 6 osallistujaa, minkä vuoksi ilmoittautuminen on sitova. Jos sinulle tulee ylivoimainen este osallistua, voit antaa paikkasi jollekulle tutullesi. Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään 5.
 • Ilmoittautumisen jälkeen saat pienen ennakkokyselyn, maksutiedot sekä tarkemmat saapumisohjeet.
 • Saavuthan paikalle vain tartuntatautioireettomana. Jos sairastut, ilmoitathan ohjaajalle mahdollisimman pian.
 • Otathan matalalla kynnyksellä yhteyttä, mikäli sinulle nousee kysymyksiä palautumispäivistä, tiloistamme tai palveluistamme!
Lämpimästi tervetuloa elpymään ja voimaantumaan!