Kraniosakraaliterapia keinona syvään rentoutumiseen

Lyhyesti: Kraniosakraaliterapia on hellävarainen manuaalinen menetelmä, jonka avulla voidaan saada keho syvästi rentoutumaan ja hellittämään pehmytkudoksiin kertyneistä kireyksistä sekä edesauttaa kehon nestekiertoa. Hellillä otteilla saadaan myös kallon alueelle “tilan tuntua” jos pipo niin sanotusti kiristää.

Kraniosakraaliterapia vaikuttaa olevan vielä melko tuntematon hoitomuoto meillä Suomessa, mutta ehkä tuttu niille, jotka ovat saaneet jonkinlaisen kosketuksen osteopatian hienovaraisempiin muotoihin. Siinä missä monet manuaaliset menetelmät sisältävät usein voimakastakin kudosten käsittelyä, kraniosakraaliterapiassa kosketus on äärimmäisen hellää ja kuuntelevaa.

Kraniosakraaliterapian teoreettinen pohja on ns. kraniosakraalisen (cranium = kallo – sacrum = ristiluu) järjestelmän toiminnassa. Tällä järjestelmällä tarkoitetaan keskushermostoa eli aivoja ja selkäydintä ympäröivien sidekudoskalvostojen ja niiden sisällä virtaavan aivoselkäydinnesteen muodostamaa kokonaisuutta. Tämän järjestelmän toiminta luo olosuhteet keskushermoston toiminnalle, ja kraniosakraalimenetelmän taustalla onkin ajatus siitä, että kun nuo olosuhteet ovat optimaaliset, silloin myös keho toimii kokonaisuutena terveellä tavalla.

Mitä kraniosakraalijärjestelmässä sitten tapahtuu ja mihin se vaikuttaa?

Keskushermostoamme ympäröi osittain suljettu hydraulinen järjestelmä, jossa aivoselkäydinnestettä tuottuu valtimoverestä aivokammioiden suonipunoksissa ja suodattuu lukinkalvojyvästen kautta laskimoverenkiertoon. Tämä nestekierto huolehtii aivojen ja koko keskushermoston ravitsemisesta ja kuonanpoistosta, ja sillä on tehtävänsä myös koko kehon homeostaattisessa säätelyssä. Aivoselkäydinneste toimii samalla iskunvaimentimena ja vähentää painovoiman vaikutusta ympäröimäänsä hermostoon.

Nestekierto saa aikaan myös lievää paineenvaihtelua kallon sisällä, millä on teoretisoitu olevan yhteys kallon luiden ja koko kehon alueella havaittavaan hienovaraiseen aaltoliikkeeseen faskiaalisten (sidekudos-) yhteyksien kautta. Tästä kehon niin kutsutusta “kolmannesta rytmistä” (hengityksen ja sydämensykkeen ohella) on nyt myös tuoretta tutkimusnäyttöä, mutta sitäkin enemmän siitä on kokemusperäistä tietoa hienovaraiseen manuaaliseen käsittelyyn perehtyneillä kehoterapeuteilla. Kraniosakraaliterapiassa tavoitteena onkin herkin, kuuntelevin ottein aistia tuon hitaan rytmin aikaansaamaa liikettä ja liikkeen rajoituksia kehon eri osissa, ja löytää kohtia, joita koskettamalla keho pystyy hellittämään sidekudoksissa olevista jännitteistä.

Kraniosakraaliterapian tieteellisestä perustasta kiistellään, vaikka sen juuret pohjaavat samaisten lääkäripioneerien työhön, mistä Valvirankin hyväksymä hoitomuoto osteopatia on kehittynyt. Jos tämä historia kiinnostaa, voit lueskellä siitä lisää esim. täältä.

Miksi käytän kraniosakraalimenetelmää?

Menetelmästä raportoidaan olevan hyötyä hyvinkin erilaisten kehollisten ja kognitiivisten ongelmien kanssa, kuten pää-, niska- ja selkävaivat, leukanivelen toimintahäiriöt, migreeni, motoriset ongelmat, krooniset jännitystilat, ahdistus, unettomuus ja erilaiset tarkkaavaisuuden häiriöt. Itse kiinnostuin kraniosakraalimenetelmästä saatuani siitä aikoinaan suuresti apua autonomisen hermoston rauhoittamiseen ja koko kehon perinpohjaiseen rentouttamiseen. Periaatteeni on, että haluan siirtää eteenpäin sellaista tietotaitoa ja käyttää sellaisia menetelmiä, joista minulla on omakohtaisia positiivisia kokemuksia, ja joiden idean olen sekä kehollisesti että älyllisesti pystynyt jäsentämään. Kraniosakraaliterapiaa käytän osana fysioterapiaa esim. silloin, kun ihmisellä on vaikeuksia vireystilan säätelyn kanssa ja hän tarvitsee kosketuksen tuomaa maadoittamista. Myös niska-hartiaseudun tai purentalihasten kireyksissä tietyt kraniosakraaliotteet ovat joskus toimivampia kuin esimerkiksi perinteinen hieronta. Näillä keinoin usein saadaan myös päänsärky helpottamaan.

Analyyttinen osa minusta haluaa aina ymmärtää erilaisten menetelmien perustaa ja sitä mitä kehossa fysiologisesti tapahtuu. Kraniosakraalimenetelmä asettuu kuitenkin sellaiselle alueelle, jossa paljon on vielä tieteellistä tutkimusta edessä. Silloin kun kaksi ihmistä kohtaavat – etenkin hoitotilanteessa – tapahtuu paljon sellaista näkymätöntä ja määrittelemätöntä, mitä ei voida yhden yksittäisen tutkimusalan näkökulmasta täysin selittää. Fyysisen läsnäolon ja vuorovaikutusen ulottuvuuksien ohella kosketus sisältää aina myös “energeettisen” elementin, olipa se tietoista tai ei. Olemme sähkökemiallisisa organismeja, ja aina aisti- ja hermojärjestelmämme avulla kontaktissa toisiimme tavalla tai toisella. Kosketuksen vaikutusta on toki tutkittu monin tavoin, mutta mitä tarkalleen tapahtuu ihon alla, ei liene vielä aukottoman selvää. Enemmän kuin mihinkään yksittäiseen menetelmään uskon kuitenkin tietoisesti läsnäolevan kohtaamisen merkitykseen. Terapeutin intention tulisi olla aina ensisijaisesti asiakkaan kuulemisessa ja hänen olonsa helpottamisessa. Kaikkein tärkeintä hoitokohtaamisessa on, että asiakas voi tuntea olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi terapeuttinsa käsissä. Siksi suosittelen aina kokeilemaan erilaisia ammattilaisia ja pitäytymään sellaisissa, jotka saavat sinut voimaan paremmin.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Kraniosakraalihoito tehdään vaatteiden päältä, joten kannattaa varustautua mukavin joustavin vaattein, joissa ei ole kiristäviä kohtia eikä nappeja, niittejä tai vetoketjuja ainakaan selkäpuolella. Hoidon aikana saat makoilla pehmustetulla hoitopöydällä selinmakuulla ja rentoutua. Käsittely tehdään hyvin kevyin ottein, ilman äkkiliikkeitä tai minkäänlaista voimankäyttöä. Hoidon aikana käydään kehoa läpi jaloista päähän, keskittyen tilanteen mukaan eri alueille.

Ensimmäinen vastaanottokäynti sisältää alkuhaastattelun ja tutkimisen. Jokainen hoitokerta on vähän erilainen, sillä hoito etenee kehon ehdoilla. Usein kraniosakraalihoitoa suositellaan ottamaan alkuun 5-6 kerran sarjana, mutta kehotan aina varaamaan ensin yhden kerran, jotta voi itse todeta, onko hoitomuoto sellainen, joka tuntuu oikealta itselle. Mikäli näin on, voi tilanteen mukaan käydä alkuun hoidossa muutaman kerran n. viikon välein, ja jatkaa sitten tarpeen mukaan harvemmin.


Kiinnostuitko?

Jos haluat kokeilla kraniosakraalihoitoa, voit varata sinulle sopivan ajan varauskalenterista. Ensimmäiselle kerralle on hyvä varata vähän ylimääräistä aikaa, sillä alkuhaastatteluun ja tutkimiseen kuluu jonkin aikaa vastaanotosta.